5 management lessen van de hipste baas in de techindustrie

Elon Musk doet baanbrekend werk op verschillende terreinen. Hij bouwt met Tesla verder aan de elektrische auto, hij plant een missie naar Mars, wil elektronica integreren in het menselijk brein en werkt aan de hyperloop, een ultrasnel transportsysteem. Hoe kan een mens dit allemaal bolwerken?

Elon Musk, geboren als Zuid-Afrikaan, richtte eerder ook al mee de betalingsdienst PayPal op. En dan was er nog zijn zonne-energiebedrijf SolarCity, dat vorig jaar door Tesla werd ingekocht. Daarnaast kreeg Musk in acht jaar zes kinderen met de Canadese schrijfster Justine Wilson.

Musk is een duizendpoot die doorgaans meer dan 85 uur per week werkt. Uiteraard verklaart dit zijn succes niet, want hard werken doen wel meer mensen. Al doet hij het wel heel apart.

1. Veelzijdigheid als kracht

Om succesvol te zijn, moet je je aandacht op één ding houden. Althans, zo klinkt het vaak. Hoe kan Musk dan vier ondernemingen managen? Omdat hij een ‘expert-generalist’ is. Zijn veelzijdigheid is juist zijn kracht. Die stelt hem in staat unieke dwarsverbanden te leggen en zo tot nieuwe inzichten te komen. Hij is op veel gebieden deskundig genoeg om er de basisbeginselen van te kennen én die toe te passen op andere.

2. Wees leergierig

Musk beschikt niet alleen over de nodige toewijding, hij is ook behoorlijk leergierig. Als kind las hij al twee boeken per dag, over alle mogelijke onderwerpen. Daarbij trachtte hij die nieuwe kennis steeds in te passen in wat hij al wist. Ook nu leest de man nog boeken. En zoals het een zakenman in de VS betaamt, gaat hij één tot twee keer per week naar de gym.

3. Optimale dagindeling

Volgens Business Insider spendeert Musk 80 procent van zijn tijd aan ingenieurswerk en design. In grote lijnen verdeelt hij zich tussen twee bedrijven: Tesla en SpaceX. Op vrijdag en maandag zit hij in Los Angeles bij SpaceX, waar hij zo'n 40 uur per week aan zijn ruimtevaartplannen werkt. Op dinsdag, woensdag en donderdag trekt hij naar de Bay Area om bij Tesla elektrische auto's en andere revolutionaire toepassingen te bedenken. Voor een optimale concentratie breekt hij zijn werkschema telkens op in stukjes van vijf à tien minuten.

4. Geen tijdverlies

Telefoons blokt Musk doorgaans af. Om te voorkomen dat zijn inbox overloopt, gebruikt hij een onbekend e-mailadres. Tijd om te eten maakt hij evenmin. Het ontbijt slaat hij over, op een kop koffie en een eitje na. Maar een supervroege vogel is hij niet. De man zou, volgens Business Insider, opstaan rond 7 uur, na ongeveer zes uur slaap.

's Avonds zijn er op regelmatige basis zakendiners, waar Musk soms wel tijd voor vrijmaakt. CBS wist onlangs te vertellen dat Musk verlekkerd is op de Franse keuken, barbecue en whisky.

5. Open communicatie

Bij een bedrijf als Tesla kan iedereen met wie dan ook mailen of praten. “De snelste manier om een probleem op te lossen in het belang van het bedrijf”, schreef Musk onlangs in een mail naar zijn medewerkers. “Je kunt zonder toestemming spreken met de manager van jouw manager of die van een andere afdeling. Je mag met wie dan ook praten, zonder de toestemming van een ander. En je kunt met mij spreken.” Musk telefonisch te pakken krijgen, is vermoedelijk niet altijd even evident. Al zou hij wel terugbellen.

 

Source: jobat.be

Done Deal Key Estate - Gebouw voor winteropvang Brussel officieel aangekocht

Read more