Een open office betekent niet noodzakelijk het einde van je privacy

Heel wat kantoren zijn de laatste jaren geëvolueerd naar een open office en zelfs flex desk-omgevingen (waarbij je dus geen vast bureau hebt). Vooral op het gebied van privacy blijkt dat voor veel werknemers echt wennen.

De trend om open kantoorruimtes te creëren is niet nieuw. Al sinds de jaren 90 zetten bedrijven in op landschapsbureaus. Dat is niet alleen goedkoper, het zou ook goed zijn voor de sfeer en de productiviteit omdat medewerkers letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar komen. Vandaag wordt de open officecultuur nog opener dankzij de implementatie van flexdesks, waar iedereen naar believen kan plaatsnemen om zijn of haar werk te doen. "Op zich zijn dat geen slechte ontwikkelingen", vindt Dirk Buyens, professor Human Resources Management aan Vlerick Business School. "Een open werkruimte heeft veel voordelen. Zo lang er rekening wordt gehouden met de risicofactoren, tenminste. Lawaai en afleiding zijn de meest voor de hand liggende, maar ook privacy is een belangrijk issue."

Menselijke psychologie

"Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat bekeken worden heel wat stress oplevert", legt prof. Buyens uit. "Als bureaus zo zijn opgesteld dat anderen onopgemerkt kunnen meekijken, zeker van achter je rug, vergroot dat de druk en nervositeit." Dat heeft niets te maken met het feit dat collega's kunnen zien dat je eens op Facebook zit of bankzaken in orde brengt. "Zelfs als je alléén maar met je taken bezig zou zijn is dat een stressfactor die de productiviteit en welzijn op het werk beïnvloedt. Dat is onze menselijke natuur."

Daarom gaan werknemers die eerst een plaats kunnen kiezen automatisch aan die bureaus gaan zitten waar hun werkruimte het best is afgeschermd. Een grote tafel waar iedereen naast elkaar kan zitten is om die reden beter dan kleinere eilandjes waar verschillende collega's met hun rug naar elkaar zitten. Kan je er echt niet tegen dat andere je laptopscherm kunnen zien? Dan kan een anti-meekijkfolie een oplossing zijn.

Werkposten

"In een open office wordt niet alleen meegekeken, ook meegeluisterd. Vooral telefoongesprekken liggen erg gevoelig", aldus prof. Buyens.  "Aparte werkposten bedoeld voor telefoongesprekken zijn een gemakkelijke en efficiënte oplossing." Als werknemers hun conversaties in een apart vergaderzaaltje kunnen voeren met hun eigen mobiele of draagbare telefoon, voelen ze zich meer op hun gemak en kunnen ze zich beter op het gesprek concentreren.

Een laatste tip naar werkgevers toe is om te investeren in printers met badges. "Vaak is er maar één printer per verdieping. Het is niet de bedoeling dat mensen er naartoe moeten sprinten om te voorkomen dat collega's vertrouwelijke documenten onder ogen krijgen. Een systeem waarbij de werknemer zijn of haar badge op de printer legt om de afdruk te starten kan heel wat onaangename situaties vermijden."

Bron: hln.be

Renovation entièrement 'cradle-to-cradle'!

Une démarche connue en matière de construction neuve, mais qui s’applique pour la première fois dans le cadre d’une rénovation et qui a un nom bien connu depuis une quinzaine d’années : cradle to …

Read more