Is Vlaanderen een fiscaal paradijs?

In vergelijking met Wallonië en Brussel, lijkt Vlaanderen bijzonder veel op een fiscaal paradijs. Wanneer gekeken wordt naar registratierechten, autobelasting of gemeentelijke opcentiemen, komt de Vlaming immers meestal voordeliger uit dan zijn landgenoten in de andere regio’s.

Dat schrijft journalist Alexis Carantonis in de krant La Dernière Heure. In wezen zouden de verschillende regio's tegenover elkaar geen fiscale voordelen mogen uitspelen, maar er moet volgens Carantonis toch worden vastgesteld dat in Vlaanderen bij diverse fiscale stelsels betere voorwaarden worden geboden.


Onder meer verwijst Carantonis naar de inschrijvingstaks voor de auto. Opgemerkt wordt dat bepaalde luxemodellen van BMW, met een aankoopprijs van ongeveer 80.000 euro, in Wallonië en Brussel een inschrijvingstaks van 4.957 euro wordt aangerekend. In Vlaanderen daarentegen moet slechts 468,90 euro worden betaald. Dat heeft te maken met de beslissing van Vlaanderen om de taks te berekenen op de uitstoot, terwijl in Wallonië en Brussel nog altijd met vermogen gerekend wordt. Aangezien de betrokken BMW een bijzonder groot vermogen heeft, maar ook ecologisch goede prestaties laat optekenen, lopen de verschillen bijzonder hoog op.

Ook de registratierechten op vastgoed zijn in Vlaanderen veel voordeliger dan in de andere regio's van het land. In Vlaanderen wordt daarbij 10 procent van de verkoopprijs gehanteerd, tegenover 12,5 procent in Brussel en Wallonië. Op een woning van 300.000 euro levert dat in Vlaanderen dan ook een voordeel van 7.500 euro op. Maar in Vlaanderen mogen die bedragen bovendien in mindering worden gebracht bij de latere aankoop van een grotere woning. Wanneer daarvoor 400.000 euro moet worden betaald, zal in Vlaanderen uiteindelijk 40.000 euro registratierechten worden aangerekend, tegenover 87.500 euro in Brussel en Wallonië. Bovendien zijn in Brussel de kortingen voor bescheiden woningen afgeschaft. De Belgen moeten ook in eigen gemeente nog belastingen afdragen. Alleen in Vlaanderen zijn daarop echter een aantal uitzonderingen voorzien. In De Panne, Knokke of Koksijde bedragen de gemeentelijke opcentiemen 0,0 procent. In de Waalse gemeenten Moeskroen of Visé loopt dat daarentegen op tot 8,8 procent.  Tenslotte moet er in Wallonië nog altijd een belasting van 100 euro per televisietoestel in de woning worden betaald. In Vlaanderen en Brussel zijn deze heffingen al langere tijd geschrapt.


Filip Verbeke
Accountant & belastingconsulent

Nidera Offices – Rotterdam

Set in the former harbour area, surrounded by renovated warehouses and new skyscrapers, the Vertical City by O.M.A. has become a new landmark in Rotterdam. The trade company Nidera occupies the en…

Read more