Kantorenmarkt in provinciesteden wint duidelijk terrein

Het gaat opnieuw beter met de Belgische kantorenmarkt. De vraag naar kantoren ligt in stijgende lijn, en ook de ondernemingen overwegen, na jaren van uitstellen, de stap naar nieuwe kantoren. Dat is natuurlijk ook goed nieuws voor investeerders in deze sector van vastgoed.

De markt van de kantoren was op een bepaald moment gewoon verzadigd, zeker in het Brusselse. Het aanbod oversteeg ruimschoots de vraag en heel wat vastgoed-investeerders met een focus op kantoorruimte zaten met de handen in het haar. Op een bepaald moment zat men in de hoofdstad met een leegstand tot 20 procent, zeker in de randgemeenten. In het centrum schommelt dat nu rond de 10 procent. Die leegstand is mee gedaald, door de reconversie naar huisvesting.

Een recordaantal kantoorgebouwen zijn verbouwd tot lofts en gezinswoningen, maar ook tot horecazaken enz. Wat wel een grote aantrekking heeft op huurders (en ook investeerders) zijn nieuwbouwkantoren in bepaalde wijken in de hoofdstad. Ook nogal wat internationale investeerders - uit de Verenigde Staten en Canada, maar ook uit de Aziatische landen - trekken vaker de portemonnee open voor kantoren in Brussel (en ook in andere Europese hoofdsteden).

Mechelen

Uit een trendrapport van de Antwerpse Group Hugo Ceusters-SCMS - een grote vastgoedgroep gespecialiseerd in commercieel- en kantorenvastgoed - blijkt ook dat provinciesteden zoals Mechelen, Leuven en Gent aan het uitgroeien zijn tot heuse kantoorsteden.

Met een groei van meer dan 80 procent springt vooral Mechelen in het oog. Vooral door toenemende mobiliteitsproblemen en hogere huurprijzen trekken bedrijven en overheden almaar vaker richting Vlaanderen. “Talrijke spin-offs en start- ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden kiezen almaar vaker heel bewust voor een Vlaamse provinciestad”, zegt Louis De Clercq, Head of Ghent Office van Group Hugo Ceusters-SCMS.

Huurprijzen

Mobiliteit en bereikbaarheid spelen meer dan ooit een rol. Liefst driekwart van de bedrijven die in Brussel gevestigd zijn, zegt moeilijk bereikbaar te zijn met de auto. Een tweede belangrijke verklaring zijn de hogere huurprijzen in Brussel. Met gemiddeld 150 euro per vierkante meter liggen deze nog altijd een stuk hoger dan de huurprijzen in de Vlaamse steden waar gemiddeld 120 euro per vierkante meter of minder wordt gevraagd.

(as/jd/km/kvh) - Bron: Dossier Investeren in Vastgoed 2016

Verhuren met btw: zo moet het

Als je een huis of appartement huurt om in te gaan wonen, moet je nooit btw op de huurprijs betalen. Maar bij professioneel gebruikte gebouwen kan dat wel het geval zijn. Sinds 1 januari 2019 best…

Read more