Kunstmatig eiland wil nieuwe regeringsvormen testen

De regering van Frans Polynesië heeft een akkoord ondertekend met het Amerikaanse Seasteading Institute voor de start van een haalbaarheidsstudie van een kunstmatig eiland in zijn territoriale wateren.

De regering van Frans Polynesië heeft een akkoord ondertekend met het Amerikaanse Seasteading Institute voor de start van een haalbaarheidsstudie van een kunstmatig eiland in zijn territoriale wateren.

Het Seasteading Institute streeft naar de bouw van een drijvende stad om onder meer nieuwe regeringsvormen te testen. Het kunstmatig eiland moet onder meer door duurzame energie en aquacultuur volledig in de eigen behoeften kunnen voorzien.Tevens wordt gestreefd naar een grote politieke onafhankelijkheid, waarbij tevens geprivilegeerde voorwaarden zouden worden voorzien voor de inplanting van bedrijven.

Het Seasteading Institute werd negen jaar geleden gelanceerd door een groep rond de Amerikaanse technologie-ondernemer Peter Thiel, één van de oprichters van het betaalplatform Paypal.

Thiel trok zich zes jaar geleden uit de leiding van het project terug, maar de resterende initiatiefnemers hebben nu met Frans Polynesië een akkoord gesloten om de haalbaarheid van het intiatief te onderzoeken.

Gastland
De drijvende stad zou bestaan uit twee of drie platformen met een totale oppervlakte van ongeveer anderhalf voetbalveld. Elk platform zou huisvesting voor een dertigtal personen kunnen voorzien. Indien het pilootprogramma succesvol is, zouden verdere platformen aan het project worden toegevoegd.

Omwille van de politieke onafhankelijkheid was het oorspronkelijk wel de bedoeling de drijvende stad in internationale wateren te bouwen, maar die operatie bleek financieel en materieel nagenoeg onhaalbaar. Daarom werd gekozen voor een gastland.

Frans Polynesië zou hebben aangegeven de autonomiteit van het project te zullen respecteren, al moeten de bewoners van de drijvende stad wel de lokale regelgeving – vooral op het gebied van criminaliteit en leefmilieu – moeten volgen.

De constructie van de drijvende stad zou in een eerste fase ongeveer 30 miljoen dollar kosten. Elk bijkomend platform zou een extra investering van 15 miljoen dollar vergen. Het Seasteading Institute hoopt die financiële middelen te verzamelen bij een aantal investeerders, toekomstige residenten en geïnteresseerde partijen uit de maritieme industrie. 

Park Lane

The artwork of Staccioli at the entrance reflects the highly prestigious character of this business park. Eight buildings cover more than 30,000 m² of office space, occupied by large companies. Pa…

Read more