‘t Is gebeurd! Japanners gaan in maart pakjes leveren per zelfrijdende bestelwagen

Het Japanse vervoerbedrijf Yamato Transport gaat samen met het mobiele platform DeNa zelfrijdende bestelwagens bouwen om pakketten bij klanten thuis te bezorgen.

Men wil in maart volgend jaar met praktische tests op de openbare weg starten. Er is een proefperiode van één jaar voorzien. De ritten worden gepland in zones die door de Japanse overheid voor de inzet van zelfrijdende wagens worden vrijgegeven.

Er zal nog wel steeds een chauffeur meerijden met het voertuig, dat alleen op een aantal beveiligde routes autonoom zou opereren.

“Yamato en DeNa zijn natuurlijke bondgenoten,” benadrukt de Japanse zakenkrant Nikkei. “DeNa exploiteert een mobiel platform voor smartphone-games, maar wil zijn activiteiten uitbreiden naar het beheer van zelfrijdende wagens. Yamato zoekt anderzijds een manier om de kosten van zijn besteldienst te verminderen.”

Personeel

Onder invloed van de toenemende populariteit van de ecommerce, hebben de volumes bij Yamato het voorbije decennium een stijging met 50 procent gekend tot 1,7 miljard pakketten per jaar, maar hoge arbeidskosten beletten dat die vooruitgang ook wordt vertaald in omvangrijkere winsten.

Zelfrijdende bestelwagens zouden het Yamato echter mogelijk maken meer vrouwen en senioren als begeleider-chauffeur in te schakelen. Ook zou het gemakkelijker moeten zijn om personeel te vinden voor shifts in de vroege ochtend en de late avond, waardoor de service nog klantvriendelijker zou moeten worden.

De dienst zou de bestellingen van de klant bij de diverse winkels ophalen en bij de opdrachtgever thuis bezorgen. DeNa heeft eerder dit jaar al tests met een autonome taxi uitgevoerd. Er komt ook een zelfrijdende bus.

Source: express.live

Het klassieke kantoormodel staat onder druk

De Amerikaanse chipproducent Intel voorspelt in een witboek over de toekomst van kenniswerk wel het einde van het kantoor als bestemming voor de dagtaak. In de visie van Intel wordt het nieuwe kan…

Read more